Vreedzame school
De Ichthus is sinds 2024 een Vreedzame School. De Vreedzame School is een programma voor basisscholen dat streeft naar een democratische gemeenschap waarin leerlingen een stem krijgen, zich verantwoordelijk voelen, zich positief sociaal gedragen, en conflicten zonder geweld oplossen. De kern van De Vreedzame School bestaat uit een wekelijkse les voor alle groepen in de basisschool in conflictoplossing en de sociale competenties die daar voor nodig zijn. Maar De Vreedzame School is meer dan een lesmethode. Het is een visie, een aanpak, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. Kinderen krijgen taken en verantwoordelijkheden in de klas, in de school, en ook in de omgeving van de school. Er worden aparte leerlingmediatoren opgeleid die helpen bij het oplossen van conflicten. Zo leren de leerlingen allerlei vaardigheden die ze nodig hebben als (toekomstig) burger in onze democratische samenleving. Dat leren ze o.a. tijdens het werken in klassen- en/of schoolcommissies. De school fungeert zo als een oefenplaats voor democratisch, actief burgerschap.
Aanbod
De basis voor Vreedzaam bestaat uit 6 blokken. Deze blokken zijn voor groep 1 t/m 7 hetzelfde, waardoor dezelfde thema's jaarlijks worden herhaald. In groep 8 zijn blok 1 t/m 4 gelijk aan de rest van de leerjaren. Blok 5 en 6 richten zich op de overstap naar het voortgezet onderwijs en wijken daarom af van de de rest van de school.
Blok 1 wordt in de eerste twee weken van het schooljaar gegeven, vervolgens wordt er minimaal 1 les per week aangeboden. Daarnaast zijn er diverse aanvullende activiteiten die met de groep gedaan kunnen worden. De thema's van de Vreedzame School zijn:
- We horen bij elkaar - groepsvorming en een positief sociaal klimaat.
- We lossen conflicten zelf op - conflicthantering.
- We hebben oor voor elkaar - communicatie.
- We hebben hart voor elkaar - gevoelens.
- We dragen allemaal een steentje bij - verantwoordelijkheid.
- We zijn allemaal anders - diversiteit.
Burgerschapsvorming
Vanuit Vreedzaam en onze christelijke identiteit, vinden we het belangrijk dat kinderen ook leren om een bijdrage te leveren aan de buurt. We willen onze kinderen meegeven dat een klein gebaar een groot positief effect kan hebben op een ander. Hiertoe zoeken we jaarlijks de samenwerking op met organisaties in de wijk. Hiermee sluiten we mooi aan bij onze kernwaarden betrokken en samenwerken.
Vreedzame wijk
Wij zijn aangesloten bij de Vreedzame Wijk. Onderdeel van de Vreedzame Wijk is een kinderwijkraad. Twee leerlingen van de Ichthus vertegenwoordigen de school in deze kinderwijkraad. Daarmee leren zij verantwoordelijkheden en taken op zich te nemen.Doel van de kinderwijkraad is om kinderen actief te betrekken bij het vormgeven van de Vreedzame wijk. Dit valt onder het thema burgerschapsvorming. Kinderen krijgen de gelegenheid om in de wijk te oefenen met democratische vaardigheden.